Conceptul Prinde și Eliberează (engl. Catch and Release, prescurtat C&R) presupune eliberarea peștelui în mediul său natural imediat după capturare, în cele mai bune condiții. Principalul scop al acestui concept este protejarea unor anumite specii de pești din anumite habitate naturale (e.g., anul acesta, în mod special, pe teritoriul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv la știucă este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor [1]). Există și adepți (este adevărat că destul de puțini) ai unei variante și mai restrictive a conceptului C&R, și anume, no kill, în care absolut toți peștii sunt eliberați.
Conceptul C&R vine în completarea restricțiilor legale privind dimensiunile minime ale peștilor reținuți și a cantității maxime admise pe apele naturale, C&R fiind o opțiune personală a fiecărui pescar.
Esențial este, însă, ca atunci când eliberăm un pește, să o facem astfel încât el să aibă șanse reale de supraviețuire. În continuare, vom descrie câteva reguli ce trebuie respectate în acest sens, reguli preluate, în principal, din [2] și [3]:
1. Dacă sunteți deja setat pe C&R, nu prelungiți prea mult lupta cu peștele, căci în timpul drill-ului, în mușchii peștelui se formează acid lactic. Cu cât drill-ul durează mai mult, cu atât peștele își revine mai greu;
2. La scoaterea peștelui din apă, diminuați, pe cât posibil, contactul direct cu peștele. Folosiți un minciog cu plasa cu ochiuri cât mai mici. În cazul peștilor răpitori, părerile sunt împărțite privind folosirea grip-ului la scoaterea peștelui din apă. Dacă folosiți totuși un astfel de instrument, prindeți peștele doar de mandibula inferioară. În plus, optați neapărat pentru un grip cu cap rotativ (în caz contrar, riscați sa fracturați mandibula peștelui). Dacă peștele are peste 3-4 kilograme, este impetuos necesar să-l sustineți de la jumătatea corpului pentru a-l ridica în poziție orizontală. Pescarii mai experimentați își pot folosi direct mâinile la manevrarea peștelui. Mâna trebuie întotdeauna udată înainte de a intra în contact cu peștele și să evite zonele sensibile ale peștelui (branhii, ochi etc.);
3. Daca este inevitabil ca peștele să ajungă pe mal sau în barcă, folosiți o saltea de primire. Pentru extragerea cârligului/ancorei din gura peștelui, folosiți un degorjor sau o pensă/patent. Cârligul se scoate cu mare grijă, în așa fel încât daunele să fie minime. Folosirea unei soluții antiseptice (dezinfectant) este binevenită;
4. Nu trebuie sa tineți peștele mai mult de 2 minute afară din apă. Udați-l constant pe toată durata ședinței foto. Cand ați hotărât că peștele poate fi eliberat, el trebuie încă reținut în apă până își revine, durata de refacere depinzând de temperatură și de durata drill-ului. Ținându-l de coadă, în poziție normală și mișcându-l repetat înainte și înapoi, se va crea un curent de apă oxigenată prin branhii. Eliberarea peștelui va veni numai în momentul în care acesta își revine și transmite semne clare că poate să plece prin propriile forțe.
Pentru contestatarii conceptului Prinde și Eliberează (sunt mulți care afirmă că peștii eliberați au șanse mici să supraviețuiască) menționăm aici doar exemplul din [4], conform căruia o știucă eliberată a mai fost prinsă de două ori, într-un interval de doar patru zile.
Concluzia este că, eliberând peștii (respectând însă regulile menționate, pentru ca aceștia să aibă șanse reale de supraviețuire), ne asigurăm că vom avea peștii pe post de parteneri ai mirificei aventuri a pescuitului și pe viitor.
Bibliografie
[1] http://www.anpa.ro/wp-content/uploads/file/Legislatie%20/Ordine%202018/Ordin%20prohibitie%202018.pdf
[2] https://www.totpescuit.ro/cum-sa-te-comporti-cu-pestii/
[3] http://fishingandhuntingtv.com/ro/pescuit/atitudine/elibereaza-si-nu-regreta.html
[4] http://fishingandhuntingtv.com/ro/video/prinde-si-elibereaza-asta-conteaza.html
Autor: Sorin Iftene
Comenteaza