Va salut Prieteni ai Prutului!

Astazi am sa va spun o poveste mai amuzanta petrecuta acum ceva timp pe batranul nostru Prut.

Sa fi fost cu vreo 10 ani in urma,undeva prin zona Moreni Jud. Iasi,acolo aveam eu un loc unde mergeam foarte des datorita faptului ca era un umbros ,cu multe structuri in apa dar si multe pietre imense.

Cred ca fiecare dintre voi ati patit sa vina peste voi localnici care sustineau sus si tare ca e locul lor, ca a nadit etc.Eu de fiecare data am cautat sa le dau dreptate, ba mai mult, am intrat in vorba cu ei ,le-am dat binete, cu alte cuvinte am inceput sa socializam. Spuneti ce vreti, dar pe undeva le dau dreptate, pentru ca erau locuri construite cu migala, avand scari facute cu harletul pana jos la buza apei.

Ce am facut?Am incercat sa merg la pescuit in cursul saptamanii, deoarece sunt mai putine sanse sa dai nas in nas cu localnicii.Va mai aduceti aminte de mamaliga tare care o faceam pentru a merge la pescuit pe Iezareni?Cu care aproape imi spargeam capul? Ei bine, era nelipsita la partidele mele de pescuit pe Prut,diferenta consta in coaja de mamaliga,nu o mai aruncam ca nada ci o faceam cuburi cu tot cu coaja.O lanseta Baracuda Storm 3.30 m putere 150-250 g si nelipsita bologneza pe care o dadeam la mal le aveam pregatite.

Locul era de o frumusete rara.Râul venea din stanga un pic cam tare, iar in dreptul meu facea o curba, fiind si un copac batran si mare cazut putin mai la vale si de aceea apa se involbura foarte tare si facea rotocoale ,aproape statea pe loc, unde mai pui ca oamenii din sat nadeau mai tot timpul acolo.La ora 8 dimineata intra primul crap salbatic al zilei undeva la 3kg de un colorit rar intalnit, negru pe spate datorita mediului in care traia,pe sub pietre structuri etc.

Avand un juvelnic de culoare verde foarte lung undeva la 3 m, bag crapul in acesta si il pun in apa in stanga mea,  la vreo  5 m,iar cand sa pregatesc cubul de mamaliga in ac- hopa –  lanseta se zguduia de mama focului. Din start am zis ca nu poate fi crap,pentru ca lanseta nu se incovoia ci doar se scutura…dar totusi ce sa fie oare? Ca doar aveam cub de mamaliga cu tot cu coaja si firul pleca frumos la deal .

Dupa un dril frumos de circa 6 minute scot la mal un frumos exemplar de mreana la 3 kg.Ma indrep catre juvelnic , care acum se zbatea de mama focului cu cele doua capturi superbe.Eram foarte fericit si bucuros in acelasi timp.

Deodata liniste, nici o trasatura, nici o miscare, pana spre ora 14 atat la lansete …dar si la juvelnic!? ,cand spre surprinderea mea la bologneza varful se scutura puternic, fac o intepare scurta si aduc la mal un frumos exemplar de caras cam la 600-700g.

Iau frumos carasul si ma indrept catre juvelnic sa il scot din apa si…stupoare!: juvelnicul meu era GOL,  dar cu o spartura in el cat capul meu de mare.Pe moment am crezut ca e o gluma, dar dupa aia am realizat ca de fapt asta e realitatea.Aveam un nod format instantaneu in gat.Sa fi fost o Vidra care era flamanda saraca?Tot ce e posibil.Dar ma cam indoiesc, avand in vedere dimensiunea pestilor, cert este ca am ramas perplex.Am eliberat si carasul in salbaticul nostru Prut si undeva in jurul orelor 16 am plecat acasa, cu coada intre picioare,avand un sentiment tare ciudat ,,Cu un ochi plangeam si cu altul radeam,, dar nu am renuntat, am fost in Bazar si mi-am luat un juvelnic din sarma in care am pus multi crapi salbatici prinsi in acel loc, dar pe care nu il mai am deoarece nu este corect sa chinuim pestii in asemenea juvelnice.Astazi am un juvelnic de tip Concurs asa cum va recomand si voua sa aveti.

Protejati Natura,Protejati Prutul!

Autor:Dan Chirosca