Ordinul: Cypriniformes

Familia: Ciprinidae

Specia: Leuciscus cephalus cephalus (Linnaeus, 1758)

Denumiri populare: clean, clean vânăt, oachiş, porcul apelor, bot gros, etc.

Cleanul este unul dintre cei mai întâlniți pești din Europa, în România fiind prezent în aproape toate apele curgătoare, începând cu zona păstrăvului și până la Dunăre. Arealul său de răspândire nativă continuă și în Asia, fiind localizat pe teritoriul a șase state. Datorită adaptabilității la condiții mediale variate, cleanul este o specie nativă în majoritatea țărilor din Europa, excepție făcând Italia și Irlanda, unde a fost introdus de către om.

Este frecvent întâlnit în râul Prut și afluenții săi, unde alături de alte ciprinide, reprezintă una principalele specii pentru pescuit şi hrană.

Corpul cleanului este cilindric, ușor comprimat lateral, cu spatele gros, foarte puțin arcuit. Capul este mare, alungit, reprezentând aproximativ 23 – 27% din lungimea totală a corpului. Gura este mare, așezată subterminal, colțurile ei ajungând până sub marginea anterioară a ochiului. Spatele are culoare verde închis iar capul are o nuanță ceva mai întunecată. Laturile sunt argintii iar abdomenul albicios. Înotătoarele pectorale sunt portocalii, abdominalele și anala portocalii – roşietice, iar caudala este cenușie. Înotătoarea dorsală prezintă trei țepi tari și opt moi. Solzii sunt mari, regulați, argintii, cu marginea neagră, parcă trasată cu creionul.

Cleanul trăiește mai mult în ape limpezi, cu un curs mai vioi, cu fundul albiei pietros, nisipos sau mâlos compact. Datorită adaptabilității sale, cleanul se poate dezvolta optim și în ape stătătoare, fiind întâlnit cu preponderență în lacurile de acumulare din zona de deal și de munte. Exemplarele mai mici înoată adesea în cârduri, aproape de malurile prundoase, la o adâncime de câțiva centimetri sau în locurile mai adânci, dar mai aproape de suprafața apei. Exemplarele mai mari, de obicei solitare, stau adesea în bulboane unde apa este mai adâncă, pândind fie din adânciturile din maluri, fie de sub rădăcinile plantelor sau tulpinile căzute în apă. Din ascunzătoare sar adesea la suprafața apei pentru a prinde insecte.

Caracteristica principală a cleanului este mișcarea: foarte cercetător, curios, este un înotător rapid, dar foarte atent și prevăzător. Asemănător cu păstrăvul în privința lăcomiei, se deosebește de acesta prin prudență, motiv pentru care pescarul trebuie să se apropie încet și cu mare atenție de locul de pescuit.

În mod obișnuit exemplarele de clean măsoară 25 – 40 cm şi cântăresc în medie 200 – 250 grame. Lungimea maximă raportată pentru această specie este de 60 cm, greutatea maximă de 8 kg, iar în ceea ce privește longevitatea speciei, lucrările de specialitate indică o vârstă maximă de 22 ani, media situându-se în jurul valorii de 15 ani.

Autor: Emanuel Măgdici

Bibiliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Pe%C8%99ti_de_ap%C4%83_dulce

https://www.cabi.org/isc/datasheet

În mod obișnuit, reproducerea are loc în aprilie – mai, uneori durând până în iunie, motiv pentru care perioada de prohibiție la clean ar trebui să fie cuprinsă între 1 aprilie și 15 iunie. Studiile de specialitate au demonstrat însă faptul că la clean, reproducerea poate avea loc de mai multe ori într-un singur an (inclusiv în luna august). Maturitatea sexuală este atinsă în medie la vârsta de 3 ani, însă aceasta depinde foarte mult de factorii fizico-chimici ai mediului în care trăiește. Masculii ating maturitatea sexuală mai timpuriu (în jurul vârstei de 2-4 ani), în timp ce femelele fac acest lucru între 4 și 6 ani. În perioada de reproducere masculii poartă pe corp granulații albe. În vederea depunerii icrelor reproducătorii aleg cursuri de apă limpede, cu o curgere susținută, unde substratul este tare, preferat fiind un substrat format din pietriș. Rareori se întâmpla ca icrele să fie depuse pe vegetație submersă, însă în lipsa condițiilor mediale descrise anterior se poate întâmpla și acest lucru. Femela depune până la 100.000 de icre de culoare galbenă, cu diametrul de 1 – 1,5 mm în locuri pietroase sau lipindu-le de vegetația subacvatică. Incubația durează 10 – 12 zile.

În ceea ce privește hrănirea, datorită regimului alimentar foarte variat, cleanul poate fi considerat o specie omnivoră. În meniul său se regăsesc atât produse vegetale cât și produse de origine animală ce provin atât din mediul acvatic, cât si terestru. Ca linie generală, exemplarele mai mici se hrănesc cu preponderență cu plante acvatice, mici crustacee, moluște și larve de insecte în timp ce exemplarele adulte, preferă produse cu o valoare nutritivă ridicată raportată la unitatea de masă, cum ar fi peștișorii, broscuțele, lipiturile etc.

Autor: Emanuel Măgdici

Bibiliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Pe%C8%99ti_de_ap%C4%83_dulce

https://www.cabi.org/isc/datasheet

Pescuit Sportiv

Inca de la inceput vreau sa va spun ca acest superb peste are poate cea mai variata gama de bucate atunci cand vine vorba de a se hrani.Se prinde bine atat la la viermusi, la rama, la paine, la ficat, porumb sau cirese coapte, la duda, strugure sau lacusta si greiere, la fel de bine cum se prinde si la rotativa sau momeli artificiale.

Cel mai imbucurator lucru cand vine vorba de pescuitul cleanului este ca el poate fi pescuit atât pentru diversitatea momelilor acceptate cat si faptul ca se pescuieste aproape in tot timpul anului, bineinteles cu exceptia perioadei de prohibitie.

Ce ar trebui sa mai stim despre clean?

In primul rand e bine de stiut ca acestia se hranesc obligatoriu in bancuri, cu capetele impotriva curentului, asteptand ca eventuala hrana sa fie purtata de curent catre ei.Nu uitati sa fiti foarte vigilenti si foarte bine camuflati, pentru ca sunt foarte speriosi la cea mai mica miscare.

Dimensiunea minima admisa pentru retinere 25cm.

Autor Dan Chirosca.

Cand raul este scazut si limpede, clenii vor sta in bancuri foarte stranse, in locuri ce le ofera protectie (umbra), lasand nelocuita cea mai mare suprafata a raului. Cand insa nivelul apei e putin crescut si apa e usor tulbure, iar clenii se vor afla pe arii mult mai largi, pescarului fiindu-i mult mai usor sa-i gaseasca si sa-i ademeneasca.

Autor Dan Chirosca.

La clean putem aborda mai multe stiluri de pescuit: fie la pluta, fie la fund, dar mai ales la spinning.

La pluta: o lanseta usoara cu actiune rapida care sa poata intepa la fiecare atac si cu o lungime potrivita la locul in care pescuim. Firul folosit nu trebuie sa fie mai gros de 0,20 iar acul maxim nr. 12, in functie de momeala folosita.

Autor Dan Chirosca.

Pentru clean, aceasta metoda de pescuit nu implica folosirea plumbului greu. Avand in vedere ca momeala este in general destul de grea (greieri, broscute, cosasi, gandaci, cirese, prune, etc.), nu se va pune plumb decat in cazul ca suvoiul este foarte repede. Momeala se arunca in apa cu 3-4 m mai sus de locurile vizate si se lasa, fara pluta, sa fie dusa de apa, care sa o joace si sa o coboare pana la fundul albiei, conducand-o si din varga si eliberand fir. Prin intinderi usoare ale firului, se va controla momeala. Cleanul prinde momeala cu multa banuiala si, de indata ce simte rezistenta o lasa. De obicei nu o mananca in locul in care a gasit-o si va voi sa o duca in ascuzisul lui. De aceea, cand, dupa doua-trei smucituri slabe, firul se intinde, se va face inteparea.

Autor Dan Chirosca.

In functie de raul in care pescuim echipamentul de spinning la clean poate fi situat in clasa de putere UL (Ultra Light) – M (Medium). Cel mai comun echipament insa este cel Light, adica o lanseta de putere 1-9 grame, cu actiune rapida, echipata cu o mulineta de marimea 1000-2000 si fir monofilament, de culoare transparenta, cu grosime 0,14-0,20 mm.

La capitolul naluci gama este foarte variata:

Voblerul mic este alaturi de rotativa in fruntea listei, foarte productive fiind atat voblerele de tip Fat (grase) in forme de gandaci sau gaze mari, cat si voblere alungite, de tip minnow, cu barbete mici, dar care trebuie sa indeplineasca o conditie obligatorie, aceea de a fi foarte stabile in curent.

Autor Dan Chirosca.