Dragi prieteni ai Prutului,
Organizația „Salvați Prutul” din Iași are deosebita plăcere să împărtășească cu voi momentul încheierii a încă unui proiect realizat în colaborare cu partenerii noștri de la Mai Mult Verde, și anume plasarea unui pește-container și a unui panou informativ în zona confluenței dintre Jijia și Prut.
Peștele-container are, considerăm noi, un dublu rol, atât de a trage un semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care plasticul îl are asupra vieții subacvatice cât și, la fel de important, de a reduce cantitatea de plastic din această zonă, o zonă foarte frecventată de pescari, unii dintre aceștia reprezentând, din păcate, o continuă sursă de poluare cu plastic.
Rugăm frumos ca pescarii sau localnicii care se vor afla în zonă și vor fi strâns Pet-uri sau alte tipuri de plastic, să le introducă în peștele-container prin trapa special prevăzută în acest scop (deci în peștele-container se introduc doar deșeuri din plastic!).
Vă rugăm să vă strângeți și celelalte tipuri de deșeuri, pe care să le duceți la containerele dedicate (de acasă sau unde vă este mai convenabil). Dacă puteți veni până pe malul apei cu un produs într-un anumit tip de recipient/ambalaj, atunci sigur puteți și să luați recipientul/ambalajul gol de la malul apei și îl duceți la un container!
Peștele-container se dorește a fi și o apariție extrem de plăcută și de amuzantă din punct de vedere vizual, care sigur va stârni curiozitatea și va conduce, sperăm noi, și la dezbateri în diverse comunități (pescari, localnici, turiști etc). De asemenea, credem că, alături de bariera plutitoare (colectoare de deșeuri) aflată și ea în zonă, el va reprezenta și un punct de interes pentru elevi și cadre didactice în cadrul activităților desfășurate în cadrul Săptămânii Verzi, și nu numai.
Reușita acestui proiect nu ar fi fost posibilă fără sprijinul necontenit al partenerilor și prietenilor noștri (căci noi așa îi considerăm de acum) de la @MaiMultVerde de a căror colaborare suntem deosebit de recunoscători, ei donându-ne peștele-container, finanțându-ne panoul informativ și ajutându-ne semnificativ și la transportul, montarea și plasarea acestora.
Mulțumim foarte mult și Primăriei din Prisăcani și Serviciului Teritorial Iași al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate pentru aprobările emise în vederea plasării peștelui-container și a panoului informativ!
Sperăm ca toată lumea să înceapă să conștientizeze efectele extrem de nocive ale poluării cu plastic și ca, în final, singurul pește care va trebui să „înghită” plastic va fi doar peștele-container! Pentru ca Jijia și Prutul (și toate celălalte râuri) să fie Cu Apele Curate!