Asociația ,, Organizația Salvați Prutul Iași” a fost fondată în anul 2018 de către un grup de oameni iubitori de natură, pescari și nu numai. Dupa 4 ani însumeaza acum 45 membri, din toate domeniile sociale si profesionale, profesori, ingineri, biologi, contabili, soferi, etc.

OSP Iași este o organizație nonguvernamentală, cu personalitate juridică, cu activități sociale, educaționale și de protecția mediului. Este axată în special pe zona lunca Prutului, un loc extraordinar de frumos și de unde vine apa spre robinetele noastre. Aici posibilitățile sunt limitate, nu există industrie iar natura înconjoară de peste tot, micile comunități locale, înșirate de-a lungul Prutului.

Scopul asociației este de a crea, facilita și urmări asigurarea unui climat optim pentru desfășurarea activităților de ecologie, protecția mediului, pescuit responsabil recreativ-sportiv pe râul Prut, în colaborare cu autoritățile statului dar și cu persoane fizice și juridice ce împărtășesc valori comune cu cele promovate de organizația noastră.

O parte din obiectivele noastre sunt:

 • Implicarea în cadrul acțiunilor de
 • Repopularea zonelor de interes cu specii valoroase din punct de vedere ihtiologic și comercial;
 • Organizarea de campanii de ecologizare a luncii Prutului și a zonelor adiacente acesteia;
 • Realizarea, distribuția și montarea de panouri informative în locurile care reprezintă zone de interes ale asociației;
 • Promovarea stilului „Prinde și Eliberează‟ ca o componentă esențială în reducerea presiunii exercitată de pescuitul sportiv și comercial asupra ihtiofaunei din râul Prut și din alte habitate naturale;
 • Organizarea de „tabere/școli‟ (workshopuri) având ca obiectiv inițierea și perfecționarea copiilor și tinerilor în domeniul pescuitului sportiv, promovarea respectului față de natură și a mediului înconjurător; Promovarea educației ecologice și a protecției mediului, în rândul pescarilor și a comunităților riverane râului Prut dar și printre elevi.

Toate obiectivele noastre se regăsesc aici: https://osp-iasi.ro/misiunea-osp-iasi/

În cei 4 ani de activitate alături de membrii noștri susținători, de autoritățile locale și de sponsorii noștri am reușit să ducem la bun sfârșit următoarele proiecte:

            Zece acțiuni de ecologizare în diferite localități riverane râului Prut

 1. Acţiune ecologizare 22 Aprilie 2018 – inițiată de OSP, în colaborare cu Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării (ANCBP) și Primăria Ungheni, a vizat zona Cotul Bran-Bosia-Ungheni. Acțiunea s-a bucurat de o prezență numeroasă, circa 40 de participanți din Iași și 15 participanți din Ungheni.
 2. Acţiune ecologizare 19 Mai 2018 – inițiată de firma Pentalog și sprijinită de OSP, a vizat zona Țuțora-Moreni. La acțiune au participat circa 35 de persoane din Iași. Pe lângă ecologizarea malurilor Prutului, s-au curățat și malurile Jijiei din zona confluenței cu Prutul.
 3. În data de 15 septembrie 2018-Malurile Prutului și Jijiei din zona confluenței au fost curățate in urma acțiunii de ecologizare la care au participat membri OSP si alți voluntari inimoși (in total, 14 participanti). În doar cateva ore s-au strâns peste 40 de saci de gunoi, care au fost preluați de o mașină din partea Primariei Țuțora.
 4. O nouă acțiune de ecologizare 11 Mai 2019, in zona Bivolari. Parteneri Primaria Bivolari, SPF Bivolari si Magii Pădurilor.
 5. Pe 21 septembrie 2019 la actiunea de ecologizare , din zona confluentei Jijia-Prut au participat elevi de la Scoala Primara Oprișeni, coordonati de domnul profesor Petru Dorin, dar si copii ai voluntarilor din Iași. Copiii l-au ascultat cu mare interes pe domnul conf. Dr. Silviu Gurlui, care le-a prezentat cateva lucruri esentiale despre protectia mediului si reciclare.
 6. Ecologizare 19 Septembrie 2020 am realizat o acțiune in zona Prisăcani unde a participat un grup restrâns, Primăria Prisăcani ne-a susținut și de aceasta dată, ocupându-se de ridicarea sacilor colectați.
 7. Acțiunea de ecologizare din data de 20 Martie 2021, desfășurată în zona aflată la granița dintre județele Iași si Vaslui, la care au participat 32 de persoane, 65 de saci de gunoi adunați, dintre care 53 au fost numai cu Pet-uri și alte plastice.
 8. Ecologizare 15 octombrie 2021 ecologizare Confluență Jijia-Prut, o acțiune la care au participat 10 angajați de la Compania Metropolitan Life alaturi de voluntari OSP.

S-au adunat 30 de saci cu deșeuri ce au fost ridicați de primăria Prisăcani.

 1. Ecologizare 14 mai 2022 O acțiune cu peste 50 persoane prezente în zona Tabăra – Bivolari. Împreună cu membrii OSP au mai participat lucrători ai STPF Bivolari, săteni împreună cu viceprimarul comunei Bivolari, Marin Petru. Am avut parte de ajutorul deputatului Filip Havarneanu, căruia i s-au alăturat o partea din echipa de tineret.
 2. Ecologizare 15 Octombrie 2022 in zona Stânca Costeşti – Ștefănești

      Zece Panouri ‘Peștii Prutului’ amplasate în localitățile: Mânzătești, Bosia, Ungheni, Țuțora, Moreni, Prisăcani, Sculeni și Bivolari.

 • Sâmbătă 25 Mai 2019 am demarat faza pilot a proiectului “Peștii Prutului”, care a constat în plasarea a trei panouri, în zona Bosia-Ungheni. Pe lângă rolul informativ și educativ al acestor panouri, acest proiect demonstrează, înca o data, puterea lucrului facut în echipă.
 • Pe 5 septembrie 2019 a fost amplasat un banner cu ‘Peștii Prutului’ în gara Ungheni Prut, oferind astfel posibilitatea pescarilor care merg la pescuit cu trenul la Ungheni să își reamintească dimensiunile minime legale pentru reținere.
 • 5 octombrie 2019 Organizația “Salvați Prutul” Iași a reușit plasarea unui nou panou “Peștii Prutului”, într-o locație foarte frecventată de pescari. Astfel, pescarii din zona confluenței Prutului cu Jijia vor avea ocazia să își reamintească dimensiunile minime pentru reținere a speciilor reprezentative de pești din Prut.
 • 26 octombrie Proiectul „Peștii Prutului” editia 2019, s-a încheiat cu plasarea unui panou în localitatea Bivolari, chiar în proximitatea Sectorului Poliției de Frontieră Bivolari.
 • 6 iunie 2020 plasarea unui nou panou ‚’Peștii Prutului’’ , într-o locație foarte frecventată de pescari. Astfel, pescarii din zona Sculeni și anume renumitul ’Cotul Vacii’’ vor avea ocazia să își reamintească dimensiunile minime pentru reținere a speciilor reprezentative de pești din Prut.
 • 19 Septembrie 2020 în localitatea Prisăcani am montat un astfel de panou chiar lângă școala din localitate.
 • 16 octombrie 2021 un nou panou ‘Peștii Prutului ‘ de această dată montat în curtea școlii din localitatea Moreni. Fiind amplasat în aproprierea drumului, informațiile pot fi vizionate atât de pescarii din zonă cât și de copiii ce învață la această școală.
 • 16 septembrie 2022 în localitatea Mânzătești, chiar la intersecția drumurilor către Golăiești și Bosia a fost montat de această dată un panou ’Peștii Prutului’ de dimensiuni mai mari 4 x 2 m, chiar pe gardul terenului de fotbal.
 • Aceste panouri fiind din lemn și metal, după un timp trebuie recondiționate de aceea avem nevoie de susținere financiară permanent. Până acum am recondiționat panourile din lemn din zona Bosia-Ungheni, Prisăcani și cel de metal din zona Confluenței.

Concursuri de pescuit cu scopul de a promova conceptul de “Prinde și eliberează”

 • Trei ediții în mediul online în care pescarii trebuiau să facă postări, prin care să arate că eliberează peștele prins.
 • Două ediții concurs Cupa Feeder direct pe malul Prutului.
 1. Prima ediție pe 19 Septembrie 2020 in localitatea Prisăcani, concurs in care au fost premiate primele 3 locuri și cea mai mare captură.
 2. Cea de a doua ediție a avut loc pe 8 octombrie 2022, pe aceeași pistă de concurs. De această dată au fost premiați toți participanți și le-am oferit un moment de socializare alături de un gulaș la ceaun.

Ne-am îndreptat atenția și către comunitatea locală și am identificat familii ce au o situație financiar deosebită, așadar am realizat 5 ediții a campaniei ‘Crăciun pe Malul Prutului’ ajungând în aproape toate localitătile de pe malul Prutului, după cum urmează :

 1. Ediția I a avut loc pe 24 Decembrie 2018, am identificat și ne-am oprit atenția asupra a doua familii cu o situație materială precară. Familia Harton, compusa din părinți si 4 fetițe (2, 4, 9 si 11 ani), aflată in localitatea Bosia; familia Onofrei, compusa din 2 băieți (7 și respectiv 11 ani) și tatăl lor, aflată in localitatea Probota.

Am adunat donații: haine, încălțăminte, alimente neperisabile, dulciuri, jucării, cărți , rechizite, care au fost verificate de voluntarii noștri și ulterior le-am împărțit celor două familii.

 1. Ediția a II a ”Crăciun pe malul Prutului” pe 17 decembrie 2019, care a ajuns în localitatea Măcărești, unde am avut marea bucurie să fim primiți de către copiii de la școala din localitate. Am dus cadouri la toți cei 43 de copii de la aceasta școală. De asemenea, Moșul a ajuns și la o familie cu o situație specială din localitate o familie monoparentală cu un copilaș de 7 ani, în clasa I, oferindu-le un cadou consistent.
 1. Ediția a III a ‘’Crăciun pe malul Prutului’’ , pe 12 decembrie 2020,

a ajuns  în localitatea Berza – Santa-Mare, jud Botoșani. Moșul a fost foarte darnic și a adus cadouri la 30 de copii din această localitate.

 1. Ediția a IV a ‘’Crăciun pe malul Prutului’’ a avut loc pe data de 17 decembrie 2021 în satele Medeleni și Golăiești, unde am ajutat 3 familii, in total 21 de persoane. Acestea au primit 4mc de lemne de foc, câte o butelie, fiecare membru a primit câte o pereche de încălțăminte de iarnă, produse de igienă, alimente de bază cu care au reușit sa treacă de iarnă și bineînțeles dulciuri pentru copii. Doua dintre familiile ajutate de noi, nu aveau curent electric, nefiind conectate la retea.
 1. Ediția a V-a – ‘’Crăciun pe malul Prutului’’ a avut loc între 15noiembrie și 20decembrie. A fost o campanie maraton, alături de partenerul Asociația Farmecul Vieții, în cadrul căruia am ajuns la 408copii din 10 scoli si gradinite, din lunca Prutului în localitățile: Ungheni, Tabăra, Moreni, Cilibiu, Cotul lui Ivan, Petrești, Medeleni, Grădinari, Stânca și Soloneț. La final de campanie am ajuns cu alimente și la o familie din satul Traian, dar și cu 60porții mâncare la Centrul de Noapte pentru persoanele fără adăpost din IAȘI. Detalii despre campanie: https://www.facebook.com/CraciunPeMalulPrutului

Două acțiuni de repopulare cu pește:

 • Prima repopulare realizată de Organizația „Salvați Prutul” Iași a avut loc pe 24 iunie 2020 – Râul Bahlui are acum cu 230 kg mai mult crap.
 • Cea de a doua repopulare a avut loc pe 25 noiembrie 2021 pe râul Prut, cu cea mai rară specie din Prut, anume cega (Acipenser ruthenus), a fost majorat cu circa 320 de exemplare ce totalizează aproximativ 100 kg. Cega (Acipenser ruthenus), ca majoritatea sturionilor, este o specie pe cale de dispariție din apele sălbatice, inclusiv din Prut. De aceea, ținem să reamintim că legislațiile celor două țări vecine, România și Republica Moldova, protejează această specie, iar reținerea ei reprezintă infracțiune, pedepsită de codul penal. Am trimis adrese către instituțiile abilitate din cele două țări, pentru a intensifica controalele antibraconaj efectuate pe râul Prut pentru protejarea acestei specii periclitate și, în general, pentru combaterea braconajului piscicol, pe toată lungimea râului Prut.

Desfășurăm o campanie de educare în școli, prin proiectul Planșele „Peștii Prutului” în cadrul căruia intenționăm să distribuim planșe cu peștii reprezentativi din râul Prut în toate şcolile din localităţile riverane Prutului pentru a-i familiariza pe elevi cu acești pești. Mai mult, planșele respective includ și câteva lucruri esențiale, considerăm noi, despre reciclare si protejarea apelor. Acest proiect se bucură și de susținerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.  Până în acest moment am ajuns în următoarele școli:

 • 13 noiembrie 2019 Organizaţia Salvaţi Prutul din Iaşi a demarat proiectul ”Planşele Peştii Prutului”, Prima vizita a avut loc la școala din Bivolari, unde am dăruit planșe ”Peştii Prutului” și am făcut și o scurtă prezentare în fața elevilor, despre protejarea râului Prut. Menționăm că această prezentare a fost elaborată și susținută de membrul OSP, biolog dr. Emanuel Măgdici, absolvent al Facultății de Biologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, specializarea „Ecologie şi protecţia mediului”.
 • 26 noiembrie 2019 în cadrul proiectului ”Planşele Peştii Prutului”, membrii Organizației Salvați Prutul din Iași au vizitat școala gimnazială din localitatea Trifești, unde au dăruit două planșe și mai multe pliante cu ”Peştii Prutului” și au făcut și o scurtă prezentare în fața elevilor, despre protejarea râului Prut. Elevii prezenți au fost foarte receptivi la informațiile prezentate și s-au bucurat, considerăm noi, de vizita noastră.
 • 28 ianuarie 2020 Proiectul „Planșele Peștii Prutului” a ajuns la scoala din Hermeziu. Prezentarea sustinută de președintele OSP, biolog dr. Emanuel Magdici, a fost urmarită cu mare interes de cei mai mari elevi, dar am ramas foarte placut surprinsi că și cei mici au fost extrem de atenți pe toată durata prezentării.
 • 25 februarie 2020 Proiectul “Planșele Peștii Prutului” a ajuns la Scoala Gimnazială ‘’Anastasie N. Barbu’’ Tabăra-Bivolari. Am fost primiți cu multă caldură de profesorii: Olaru Liliana, Colta Anca, Cotonogu Mihaela, Moisi Monica, profesor învățător primar Velniciuc Jenita și invățător Nazarcu Elena, dar și a unui numar de 70 copii.

În perioada ianuarie – februarie 2022 Organizația Salvați Prutul Iași a demarat o campanie împotriva balastierelor apărute pe râul Prut în dreptul localităților Bădărăi și Ștefănești din județul Botoșani.

Membrii OSP au luat la pas malul Prutului pentru a găsi aceste balastiere și ulterior s-au făcut sesizări la Garda de Mediu Botoșani și am organizat proteste în cele doua zone.

În urma acestor acțiuni Garda de Mediu Botoșani a constatat ca agentul economic de la Stefănești desfășura activități de exploatare într-un perimetru neautorizat, l-a amendat cu suma de 30.000 de lei și i-a obligat sa refacă perimetrul.

Ulterior protestelor din Bădărăi, inspirați de acțiunile noastre, oamenii din zonă au semnalat către Garda de Mediu problemele legate de stația de betoane din localitatea lor. În urma controalelor s-a descoperit că aceasta funcționa fără avize legale. Firma a fost amendată și activitatea suspendată.

Începand cu luna martie 2022, odată cu începerea conflictului din Ucraina, o echipă a fost delegată pe perioadă nedeterminată să se alăture punctelor vamale de pe malul Prutului – la Stânca Costești și apoi în Vama Sculeni, pentru a ajuta refugiații ce tranzitau aceste puncte.

Colegii nostri au fost de la început în prima linie, când fluxul zilnic era de 3-4.000migranți. Împreună cu alți voluntari din alte asociatii, au organizat și coordonat luni în șir Infopointul Voluntari în Vama Sculeni. A fost o muncă continuă si permanentă, organizată în 4schimburi zilnice.

Din partea OSP a fost alocată suma de 4.000 de lei(25%din banii aflati in contul asociatiei) din care s-au achiziționat materiale de logistică ce au fost necesare amenajării punctului info din vama Sculeni, iar cu o parte s-au achiziționat truse medicale ce au fost trimise direct pe frontul din Ucraina.

Cu ocazia zilei de 1Iunie 2022Ziua Copilului, am organizat împreună cu Asociația La Răscruce, Asociația Farmecul Vieții și Voluntari în Vama Sculeni un mega eveniment, în care am adus împreună 20 de copii din comuna Victoria(malul Prutului) și copii refugiați în Iași din Ucraina, cărora le-am oferit ocazia de a se juca, cânta și de a mâncă împreună. La acest eveniment au participat peste 100 de copii, iar în total au fost peste 200 de persoane.

Copiilor li s-au prezentat planșele ‘Peștii Prutului’ și au avut un moment în care au învătat câteva noțiuni de ecologie și protecția mediului, atât în română cât și ucrainiană.

În toată această perioadă am monitorizat râurile Prut, Jijia și Bahlui, inclusiv lunca acestora. De fiecare data când am constatat accidente precum poluarea apelor cu diferite substanțe chimice ce au dus la mortalitate piscicolă sau am descoperit depozite pe malurile râurilor cu deșeuri plastice, menajere, obiecte scoase din uz, etc., am sesizat telefonic și în scris Garda de Mediu și Apele Române

Parteneri:

Pe viitor dorim să continuăm aceste proiecte, să dezvoltăm altele cu impact și mai mare și să fim prezenți și în alte județe pe unde trece râul Prut.

Pentru realizarea tuturor proiectelor avem nevoie în continuare de resurse financiare, de sprijinul donatorilor și al partenerilor sponsori, de aceea vă invităm să veniți alături de noi.

Ne puteți urmări activitatea pe site-ul organizației sau pe Facebook https://osp-iasi.ro

Email: asociatia.osp@gmail.com

Telefon: 0736533203

Conturi UniCredit Bank

LEI: RO34 BACX 0000 0016 3747 3001

EURO: RO07 BACX 0000 0016 3747 3002

        Cu stimă și considerație asociația Organizația Salvați Prutul Iași!