repopulare prut 2021
UPDATE mai 2023:
Dragi prieteni ai Prutului,
proiectul #PESTINUPOVESTI
Ziua de 06.05.2023 este una istorică pentru Prut, la fel ca ziua în care românii de pe ambele maluri s-au putut întâlni fără a mai fi despărțiți de o graniță.
De aceea dorim ca aceasta să fie numită Ziua Prutului.
Primul pas a fost făcut, ne-am unit forțele cu autoritățile din Republica Moldova și am reușit să repopulam râul Prut cu
aproximativ 800 kg de puiet (32.000 exemplare) din specia crap (Cyprinus carpio) cu greutatea de 25-30 grame.
Acțiunea organizației noastre este sub egida Agenției de Mediu din Republica Moldova prin coordonare cu Centrul pentru Cercetare a Resurselor Genetice Acvatice “ACVAGENRESURS”, Filială a Întreprinderii de Stat “Centrul Republican pentru Ameliorarea și Reproducția Animalelor” și Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
Acțiunea are ca scop creșterea potențialului biologic al resurselor piscicole în râul Prut.
Dorim să mulțumim tuturor celor care au avut încredere în noi și au contribuit prin donații substanțiale ca această repopulare să aibă loc:
De asemenea mulțumim autorităților din Republica Moldova, care ne-au acordat încredere și sprijin!
Încă o dată, vă mulțumim și vă felicităm pentru alegerea de a ne susține acțiunile și vă așteptăm alături de noi, în echipa OSP!

____________________________________________________________________________________________

UPDATE ianuarie 2022:
In primavara acestui an vom repopula Prutul cu  stiuca, salau, crap.
Te poti implica, donand catre acest proiect.
 Modalități de donare:
  • online cu cardul, folosind platforma de mai jos
  • virament bancar in conturile LEI: RO34 BACX 0000 0016 3747 3001 sau  EURO: RO07 BACX 0000 0016 3747 3002 deschise la UniCredit Bank, pentru Asociatia “Organizatia Salvati Prutul Iasi” 

Pentru nelamuriri, sunati la 0736533203, sau contacteaza-ne pe Facebook: OSP Iasi

____________________________________________________________________________________________

💙💛❤️ Pești nu Povești! Donează si Populează!🐠🐠🐠

UPDATE noiembrie 2021:

Dragi prieteni ai Prutului,
După mai bine de un an de la manifestarea publică a dorinței OSP Iași de a încerca să facem, împreună, repopulări pe râul nostru de suflet, Prut, în sfârșit am reușit să desfacem “nodul gordian” al birocrației și al hățișului de acte specific țării noastre, având astfel bucuria de a vă anunța, că efectivul uneia dintre cele mai rare specii din Prut, anume cega (Acipenser ruthenus), a fost majorat cu circa 320 de exemplare ce totalizează aproximativ 100 kg, pe care le puteți admira, în această postare, în toată splendoarea lor!
Cega (Acipenser ruthenus), ca majoritatea sturionilor, este o specie pe cale de dispariție din apele sălbatice, inclusiv din Prut. De aceea, ținem să vă reamintim că legislațiile celor două țări vecine, România și Republica Moldova, protejează această specie, iar reținerea ei reprezintă infracțiune, pedepsită de codul penal. Am trimis adrese către instituțiile abilitate din cele două țări, pentru a intensifica controalele antibraconaj efectuate pe râul Prut pentru protejarea acestei specii periclitate și, în general, pentru combaterea braconajului piscicol, pe toată lungimea râului Prut.
Mulțumiri aducem AJVPS Botoșani, reprezentată de domnul Humelnicu Cosmin, fără de care succesul acestei acțiuni ar fi fost destul de incert.
Nu în ultimul rând, mulțumim din suflet tuturor celor care au avut încredere în noi și au donat în cadrul campaniei dedicate. Ne dorim foarte mult ca această acțiune, care reprezintă doar o primă parte a proiectului “Pești, nu povești”, să fie continuată în primăvara anului viitor prin introducerea în Prut a celorlalte specii pe care ni le-am asumat prin proiect, atunci când v-am cerut sprijinul. Mai precizăm că toate cheltuielile pentru această acțiune de repopulare cu cegă au fost suportate din fondurile proprii OSP, urmând ca toți banii donați de dumneavoastră în campania dedicată să fie direcționați către acțiunea de repopulare din primăvara următoare.
Încă o dată, vă mulțumim și vă felicităm pentru alegerea de a ne susține acțiunile și vă așteptăm alături de noi, în echipa OSP!
Actiunea de repopulare se poate vedea aici:
_________________________________________________________________________________ 
Dragi pescari și iubitori de natură,
     Cu toții știm că deși râul Prut pe raza județului Iași, cel puțin scriptic, are un administrator, din cauza managementului defectuos există o multitudine de probleme, iar una dintre cele mai stringente este cea a lipsei repopulărilor constante. La solicitările voastre pe această temă, organizația noastră a contactat AJVPS Iași, însă reprezentanții acesteia nu numai că nu ne-au luat în seamă, ba mai mult, ne-au sugerat că singurul lucru bun pe care-l poate face OSP Iași este acela de a vă îndemna să vă procurați, în continuare, permise de pescuit de la ei.
     Însă, ținând cont de faptul că de la Stânca Costești și până la Dunăre, apa Prutului este una neîngrădită, iar peștele poate circula în voie, ne-am îndreptat atenția spre asociația care administrează Prutul în județul vecin, adică AJVPS Botoșani. Am fost plăcut surprinși când reprezentanții acesteia nu numai că au fost de acord cu inițiativa unei populări a Prutului, ba chiar mai mult, au decis să ne sprijine din punct de vedere logistic și financiar în realizarea acestui proiect.
     De aceea, așa cum ne-ați cerut de multe ori, cu sprijinul vostru, OSP Iași împreună cu AJVPS Botoșani, își propun ca în primăvara anului viitor, să realizeze o repopulare cu material piscicol viu, în special cu specii valoroase din punct de vedere ihtiologic (puiet de șalău, știucă, somn, crap și cegă), în funcție de suma strânsă.
    Nu cerem să contribuiți cu sume fabuloase, însă dacă fiecare pescar ar contribui cu o sumă infimă (10 lei, de exemplu), repopularea Prutului ar deveni una foarte fezabilă. OSP Iași își propune ca donația voastră să fie dublată, din fonduri proprii, de organizația noastră, iar AJVPS Botoșani plănuiește să aloce pentru această acțiune o sumă similară cu totalul sumelor pe care noi le vom strânge.
     Așa cum v-am obișnuit și acest proiect va fi unul în totalitate transparent: veți ști în permanență ce sumă s-a strâns iar la sfârșitul proiectului vă vom prezenta documente justificative pentru fiecare leu cheltuit.
    Haideți să ne mobilizăm! Prutul a fost, este și va fi întotdeauna darnic cu pescarul și cu iubitorul de natură autentică! Fii și tu la fel! Arată-ți generozitatea!